Hur mycket vill du låna?

  • Lånebelopp:
  • Återbetalning:
  • Total lånekostnad:

Hos oss kan du låna pengar som student

Hos Credigo kan du ansöka om ett lån på upp till 20 000 kr. Det finns inga dolda avgifter och du får svar direkt på skärmen.

Ansök gratis

Varför studielån?

De flesta studenter som ska börja sitt studentliv är i behov av att låna pengar, framför allt om man ska flytta till en annan stad och börja ett helt nytt liv. Det är absolut inte fel att ansöka om ett studielån om så är fallet. Det gäller dock att vara medveten om nackdelarna med att ta ett studentlån, som de flesta betalar av under stora delar av sitt liv. 

Idag finns det flera institut som ger ut studentlån och den allra mest kända är CSN. Studentlån får endast personer som studerar ansöka om. Beroende på hur mycket man studerar varierar beloppen för hur mycket man får låna.

Riskerna med att låna pengar som student

Förutsatt att du ansöker om ett studielån kommer skulden, i takt med att du tar dig längre in i utbildningen, bara byggas på. Beroende på hur mycket du valt att låna varje månad kommer skulden variera, men räkna med ett par hundratusen kronor om du har en lång utbildning.

Dessutom får du inte glömma att en examen med all säkerhet inte garanterar dig jobb. Skulle det vara så att du inte får jobb när du är klar med dina studier kommer du få det oerhört svårt att återbetala ditt lån. CSN kräver nämligen att man börjar återbetala sitt studielån ganska omgående efter att man avslutat sina studier.

Det är viktigt att utvärdera sin ekonomiska situation ordentligt innan man ansöker om ett studentlån. Är det så att ett lån är sista utvägen för att du ska kunna studera är det givetvis inte fel att ta ett studielån. Det finns dock alltför många studenter som ansöker om studentlån trots att de skulle klara sig galant utan.  

Anledningen till att studenter som egentligen inte är i behov av studentlån ändå ansöker om det beror med största sannolikhet på att räntan är så låg. Dessutom är det förhållandevis enkelt att få ett studentlån beviljat. Det enda kravet är i princip att man studerar.

Ansök inte om studielån om du inte är i absolut behov av det

CSN och andra institut som ger ut studentlån är medvetna om att ingen student kommer kunna återbetala hela lånet direkt när studietiden är över. Med tanke på det kommer du i slutändan ha betalat mycket mer än du först trott när du bara blickade mot räntan. 

Att du ska betala av ditt studentlån över en lång tidsperiod är precis vad långivarna vill då de tjänar mer pengar på det. Ju längre tid det tar för dig att återbetala lånet, desto lönsammare för långivaren. Det är inte alls ovanligt att personer som en gång tagit studentlån betalar av lånet under stora delar av livet – tiotals år efter att de blivit klara med sin utbildning. 

Så undviker du att ta ett långt studielån

Se dig omkring efter extrajobb. Det är helt klart värt att jobba extra även om det kan vara tufft under studieperioden, just för att du inte ska vara skuldsatt när du är klar med studietiden. 

Leta efter utbildningar i närheten av ditt hem. Då slipper du starta om på nytt och köpa/hyra bostad, vilket kommer generera onödigt höga kostnader. Är det så att du inte har tillräckligt höga betyg för att studera i närheten av ditt boende kan det vara värt att fundera på om man inte ska ägna några månader åt att plugga upp sina betyg. 

Stirra dig inte blind på räntan för studielånet och kom ihåg att du med största sannolikhet kommer vara skuldsatt i flera år efter du blivit klar med utbildningen. Är du i behov av pengar, men inte har någon inkomst kan ett litet snabblån lösa dina kortsiktiga problem.

Sammanfattning

Det är viktigt att du resonerar kring din situation på bästa möjliga sätt innan du ansöker om ett studentlån. Oftast har studentlån en låg ränta, men med tanke på att återbetalningstiden är så lång kommer du ha betalat en mycket högre ränta än vad du tror innan hela lånet är återbetalt. 

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...