Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Reporäntan fortsatt rekordlåg

Riksbanken meddelade den 7 september att dagens rekordlåga reporänta, även kallad styrräntan, ligger kvar på minus 0,5 procent. Många hade trott att den historiskt låga räntan skulle höjas men så blev det alltså inte.

Räntan lämnas oförändrad trots att inflationen stiger och en fortsatt stark utveckling för svensk ekonomi. Dock bedömer Riksbanken att osäkerheten i omvärlden fortsätter att utgöra ett orosmoln för den ekonomiska utvecklingen.

Goda nyheter för bolånekunderna

Detta är naturligtvis goda nyheter för alla svenskar med bolån. Snitträntan för bolån ligger på 1,5 % för de rörliga lånen men frågan är om bankerna kommer att sänka mer nu?

Många kunder upplever att deras ränta redan är väldigt låg och glömmer därför att sätta press på banken. Det finns fortfarande gott om utrymme att förhandla. Kolla på bankernas snitträntor och strunta i listräntan. Bankerna gör stora vinster på bolånen och kan i sin tur låna upp pengar ännu billigare.

När kommer räntan höjas?

Riksbankens prognos tyder på att räntan inte kommer att höjas förrän under andra halvåret 2017. Samtidigt fortsätter man köpen av statsobligationer under andra halvåret 2016.

Ska jag binda räntan nu?

Om du tror att räntan kommer att stiga snabbt efter halvårsskiftet 2017 är det ett ovanligt gynnsamt läge att binda räntan under en femårsperiod. Men om du tror att räntan under överskådlig tid ligger kvar på låga nivåer finns ingen anledning.

Mycket hänger på den ekonomiska utvecklingen i omvärlden, där inte minst det amerikanska presidentvalet i november och utvecklingen i eurozonen väntas spela en stor roll.

Minskad oro över Brexit

Efterverkningarna av Brexit överskattades av nästan samtliga bedömare men fortfarande finns en oro för att Brexit kan påverka svensk ekonomi negativt. Det återstår också att se vilket sorts avtal EU sluter med Storbritannien.

2016-09-12

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...