Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Få koll på ekonomin efter sommaren

Sommaren går mot sitt slut och visst kostar det på att vara ledig. Lagom till att vi går tillbaka till arbetet upptäcker många att de gjort av med mer pengar än de trott under semestern. Då gäller det att hålla i slantarna.

Vissa sparar under året för att kunna åka på semester men sommarens nöjen kostar ofta mer än vad vi trott och det blir snabbt en vana att spendera pengar varje dag. Glass, uteserveringar, utflykter och inträden. Allt kostar. 

När vardagen gör sig påmind är det dags att fylla på sparkassan igen. Vissa utgifter, som räkningar och hyra, kommer man inte undan men sedan kan det vara värt att fundera på vad som verkligen är nödvändigt och vilka köp som kan vänta. Ha is i magen och avvakta. Här är 6 tips för att spara pengar efter sommaren:

  1. Gör en vindsröjning och sälj sådant du inte behöver.
  2. Ät ur frysen. Ofta har vi mer mat hemma än vi vet om.
  3. Passa på att se över abonnemang och prenumerationer.
  4. Köp inget som inte är nödvändigt.
  5. Utvilad? Passa på att använda energin till att se över dina ekonomiska vanor för resten av året.
  6. Betala räkningar i tid för att slippa dyra påminnelseavgifter.

Är det ändå kris i plånboken? Att ta ett litet lån kan ibland vara en lösning för att täcka upp för en oväntad utgift. Men om semestern blev så dyr att du behöver låna när den är slut, bör du sätta ett maxtak för sommarens utgifter nästa år.

LÄS ÄVEN: Så påverkar Brexit din plånbok

I genomsnitt budgeterar svenskarna 11 000 kr för en semester hemma och 28 000 kr för en semester utomlands.

Ofta blir det i verkligheten dyrare än många tänkt sig. Resan kanske gick att få till ett riktigt bra pris men istället kostar aktiviteterna mycket pengar. Det gäller helt enkelt att kunna bromsa när utgifterna drar iväg.

2016-08-14

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...