Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Så påverkas din plånbok av brexit

Katastrof för världsekonomin eller överdrivna domedagsscenarier? På kort sikt förlorar du på brexit men ingen vet egentligen vilka effekter det brittiska utträdet ur EU får.

Den 23 juni 2016, dagen före Midsommarafton, går till historien som dagen då Storbritannien röstade för att lämna EU.

För många svenskar lämnade brexit en bitter eftersmak men faktum är att få av oss egentligen vet hur ett brittiskt utträde påverkar Sverige.

På kort sikt tog börsen mycket stryk. Konsekvenserna blev att ditt sparkapital minskade och att pensionen minskade i värde. Men det mesta talar för att börsen återhämtar sig.

Även marknadsräntorna kommer att pressas ner men för privatpersoner innebär det sannolikt inga förändringar. Räntorna kan i princip inte bli mycket lägre och Riksbanken gör förmodligen inte fler sänkningar eftersom vi redan befinner oss i ett läge med negativ ränta.

Det brittiska pundet minskar i värde gentemot kronan och det kommer att bli billigare för oss svenskar att resa i Storbritannien. Även pundets nedgång blir med stor sannolikhet också kortvarig men brittisk tillväxt kan drabbas negativt under flera år framöver.

Större osäkerhet

På längre sikt kan brexit bli ett hot mot svensk handel och i förlängningen de svenska jobben. Landet är vår fjärde största exportmarknad. De förhandlingar som nu följer mellan EU och Storbritannien kommer att avgöra vilka handelsavtal som gäller i framtiden.

Osäkerheten i Europa kommer att fortgå de närmaste åren då det nu sannolikt kommer att resas krav i fler länder om folkomröstningar gällande EU-medlemskapet.

Spridningseffekterna kan antingen mildras eller förvärras beroende på hur unionen hanterar krisen och hur hårt man kommer att straffa Storbritannien.

LÄS MER: Planera din ekonomi och spara pengar

Länder med en starkt EU-kritisk opinion är bland annat Nederländerna och Frankrike. Skulle Frankrike lämna kommer EU förmodligen inte överleva i sin nuvarande form men det finns i dagsläget inga planer på en fransk folkomröstning.

I Skottland ville dock de flesta väljare stanna inom unionen och där är besvikelsen stor över att tvingas lämna mot sin vilja. Nu kommer krav på en ny skotsk folkomröstning om självständighet, vilket också kan få Nordirland att vilja lämna Storbritannien.

Men en ny skotsk folkomröstning är inte troligt i dagsläget. I England och Wales röstade en majoritet för att lämna EU – och det räckte för att "lämna"-sidan skulle vinna omröstningen med 52 % mot "stanna"-sidans 48 %. 

Vill du ha mer information om brexit? Brittiska BBC har en guide med allt du behöver veta, inklusive statistik kring folkomröstningen.

2016-07-04

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...