Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Drabbas du av elbolagens brister?

En stor granskning genomförd av Datainspektionen visar elbolagens tydliga brister i hur obetalda elräkningar drivs in. Fula knep och otillåtna avgifter blir allt vanligare när elbolagen stänger av din el utan några som helst rättigheter till att göra det. Är du en av de drabbade?

Det är flera elbolag som är inblandade i Datainspektionens granskning om hur elbolagens otillåtna medel tillämpas när obetalda elräkningar drivs in. Hot om att stänga av elen och ogiltiga avtalsvillkor i amorteringsplanerna är några av de otillåtna metoder elbolagen använder sig av. Malin Fredholm som lett Datainspektionens granskning mot elbolagen säger att det är gemensamma och allvarliga brister i hur elbolagen driver in obetalda elräkningar.  

Elbolagen hotar sina kunder

Enligt lag ska det ha begåtts ett avtalsbrott som är "väsentligt" för att ett elbolag ska ha befogenheter att stänga av din el. Datainspektionens granskning visar dock att det är flera elbolag som hotar sina kunder med att stänga av tillgången till deras el utan befogenheter till att göra det. Även sociala myndigheter hotas att kopplas in av elbolagen för att påskynda kundernas återbetalningstid. Det har även gått så långt att vissa elbolag valt att debitera sina kunder avgifter på grund av ogiltiga villkor i amorteringsplanerna för de elräkningar kunderna försöker bli av med. Datainspektionens rapport om hur elbolagen driver in konsumenternas obetalda elräkningar har fått flera drabbade konsumenter att reagera.  

Så håller du koll på dina elräkningar  

Först och främst gäller det att vara mån om sina rättigheter för att inte råka ut för att ett elbolag ska tillämpa otillåtna medel för att exempelvis driva in elräkningar som är sena. Men även när amorteringsplaner utförs gäller det att hålla koll på att du inte blir debiterad avgifter som du egentligen inte ska betala. För att du inte ska hamna i en situation där du får svårt att betala in din elräkning i tid är det av stor vikt att du håller koll på ditt elavtal. Genom att spara pengar på ditt elavtal slipper du hamna i en situation där du får det svårt att betala in din elräkning i tid. Ta din tid och ring olika elbolag för att förhandla om det bästa elpriset. Idag är det, tack vare utvecklingen och internet, väldigt enkelt att jämföra elpriser hos de olika elbolagen. Det räcker med en enkel sökning på Google på "jämför elpriser".

Sammanfattning

Det är bara positivt att myndigheter som Datainspektionen gör granskningar mot bland annat elbolag för att skydda att konsumenter blir lurade på olika sett. Som konsument är det svårt att veta vilka rättigheter man har när man sluter elavtal, om inte ännu svårare att veta vad elbolaget har för rättigheter att vidta åtgärder mot dig som konsument. Det viktiga är att du är på din vakt och är uppmärksam då det förekommer att även de största bolagen i vårt samhälle inte alltid sköter sig, vilket inte minst Datainspektionens senaste granskning bevisar.

11 mars 2014

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...