Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Så undviker du kapning av ditt bankkort

Just nu pågår en ny typ av bedrägeriform där offret får sitt bankkort kapat och kontot tömt på pengarna.

Bedragarna blir allt mer sofistikerade

De flesta av oss känner redan till de falska e-post som skickades ut i bankernas namn där mottagaren uppmanas att logga in för att utföra en viktig åtgärd. Så kallad klassisk phishing eller nätfiskebedrägerier som det även kan kallas som går ut på att bedragaren slänger ut krokar, oftast i form av mail eller telefonsamtal, för att snappa upp information som exempelvis användarnamn och lösenord till bankkonton för att offret sedan får det rensat.

Precis som när företag utvecklar olika typer av rutiner gäller detsamma för bedragarna. I takt med att tekniken går framåt blir de allt mer sofistikerade vilket ställer större krav på oss, som riskerar att bli utsatta, för att öka säkerheten och framförallt medvetenheten.

Så rensar de ditt bankkonto

Just nu cirkulerar det falska e-post som är profilerade med Mastercard och Visa där mottagaren blir informerad om att det skett en dubbeldebitering och att det ska korrigeras. Rubriken i e-postutskicket lyder "Kundkontakt MasterCard/Visa". Mottagaren uppmanas därefter att fylla i kortinformationen och så fort bedragarna tagit del av kortnumret, datum, namn och verifikationskod så har de allt de behöver för att kunna handla produkter på nätet i ditt namn och därmed rensa ditt konto.

Nätfiskebedragarna, som blivit allt vanligare i Sverige, har till och med gått så långt att de tillverkar falska, fysiska, kort med hjälp av den information de snappar upp från personer för att även kunna handla produkter i butiker. Oftast är butiksförsäljaren också med på kuppen.

Så skyddar du dig

Troligtvis är det internationella ligor som ligger bakom den här typen av nätbedrägerier. Tidigare har kvaliteten på utskicken varit väldigt låg. Exempelvis har man använt program för att översätta från andra språk till svenska vilket resulterat i fel språkbruk. Det i sig har varit en varningsklocka för mottagare som kunnat undvika att hamna i fällan.

Nu ser man däremot att språkbruket avancerat och att utskicken är riktigt professionella. Det är lätt att hamna i fällan. Det finns dock flera åtgärder man som privatperson kan vidta förutom att vara medveten om bedrägeriet och informera sina nära och kära. Här kan du ta del av nyttig information om hur du surfar säkrare på internet.

22 november 2013

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...