Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Lägst att betala / månad:

Ge dig själv ett gott nytt ekonomiår

När det gamla året släpper taget och ett nytt ska ta vid är det läge för summering - även av privatekonomin. Det finns många lärdomar att ta vara på, och varför inte prova ett nyårslöfte!

Summera och planera din privatekonomi

På nyår brukar många titta tillbaka på året som varit, summera och sedan planera eller fundera över vad det nya året kan föra med sig. Det kan även vara en god idé när det gäller privatekonomin. Hur såg det ut under 2013? Levde du över dina tillgångar eller onödigt sparsamt?

Finns det något speciellt du vill göra nästa år, som till exempel att åka på den där resan du alltid önskat dig? Är det dags att renovera huset eller köpa ny bil?

Ja, det finns förstås många hål att stoppa pengarna i. Just därför är det klokt att se över finanserna och ta reda på vilka eventuella förändringar som skulle vara bra att hugga tag i. 

Vi behöver alla tänka på framtiden. Pensionen ska ha sitt, sparkontot, studieskulderna och bostadslånet likaså. Är du medveten om dina utgifter som elräkningar och andra utgifter som du kan sänka? Har du många sms lån kanske de går att slå ihop eller på annat sätt göra mer hanterbara.

Om du inte har någon pensionsförsäkring är det aldrig för sent att börja spara, men det kan vara mycket att sätta sig in i. Bättre är att ta tag i saken omedelbart, en gång för alla, än att vänta ett år till. 

Hur sparar jag?

Det är helt klart värt att lägga ned tid på sin privatekonomi. I slutändan kan en sund och välplanerad ekonomi spara dig flera tusenlappar varje år.

Genom att tänka mer ekonomiskt och försöka skala av alla onödiga utgifter kommer du får mer pengar över varje månad som du kan lägga undan och spara. Ta även en titt på vilka bidrag du får ansöka om.

För att veta vilket sparsätt som passar dig bäst måste du utvärdera din befintliga livssituation. Är du pensionär finns massvis med bidrag att ta del av. För studenter finns flera spartips som kan komma att underlätta för din studieperiod.

Till och med heltidsanställda har rätt till bidrag eller om inte annat en inkomst att fördela på rätt sätt genom att spara så mycket som möjligt. 

Har du ett nyårslöfte?

Är du den mer slösaktiga typen eller har du en tendens att skuldsätta dig? I så fall skulle ett nyårslöfte kunna vara på sin plats. Sunt är att faktiskt värdera dig själv och ditt liv tillräckligt högt för att ge ekonomin en möjlighet att bli mer balanserad.

Det är aldrig bra att hamna i skuldfällor. Andra exempel på nyårslöften skulle kunna vara:

 Betala av ett lån, till exempel till CSN.

 Börja pensionsspara.

 Öppna sparkonton till barnen.

Vad tycker du är viktigast för din privatekonomi inför 2014?

4 december 2013

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...